Tijd voor Loogbeits!

Heb jij een prachtige onbehandelde tafel staan die toe is aan een nieuw leven? Of ben je dat ene kastje zat omdat hij nét niet kleurt met je houten vloer? Denk dan eens aan een loogbeits! Verschillende tinten kleurbeits zijn ideaal om je interieur te vernieuwen en een compleet andere uitstraling te verzorgen.

Maar wélke tint past het beste bij jouw wensen en hoe ga je van start? Voor je aan de slag gaat met de loogbeits willen wij je aanraden om een proefstukje op te zetten. De loogbeits is namelijk een kleurmiddel wat toegepast word op kaal of onbehandeld hout. Loogbeits kan op verschillende houtsoorten worden aangebracht, maar door de chemische reactie zal loogbeits op ieder stuk hout een eigen kleur geven.

Wij raden je dan ook aan eerst een klein stukje (uit het zicht) te schuren. Maak deze vervolgens stofvrij en behandel deze met de loogbeits. Na ongeveer 6 uur droogtijd is de reactie van de loogbeits uitgewerkt en is de uiteindelijke kleur zichtbaar. Dit is de beste manier om te testen welke kleur het beste op het oppervlak uitpakt en het meest in de buurt komt van het gewenste resultaat.

Maar op welke houtsoorten kun je loogbeits aanbrengen?

Eikenhout: Het is mogelijk om loogbeits aan te brengen op eikenhout. In eikenhout zitten looizuren, deze geven een reactie bij het aanbrengen van de loogbeits. Dit heeft te maken met de hoeveelheid looizuur wat in het eiken zit. Bij eiken geeft de loogbeits het hout de warmste en natuurlijkste uitstraling.

Vuren/Grenen: Het is óók mogelijk om loogbeits aan te brengen op vuren/grenen. Bij vurenhout / grenenhout en lichte houtsoorten word de kleur iets scherper en minder natuurlijk van kleur. Wij adviseren na te bewerken met wasvernis, hierdoor krijgt het hout een mooie verouderde uitstraling.

Teakhout: Het is mogelijk om loogbeits aan te brengen op teakhout, maar het rood in het teakhout blijft vaak door de loogbeits heen slaan. Hierdoor kan loogbeits het een paarse uitstraling geven. Wij adviseren na te bewerken met wasvernis, hierdoor verminderd het doorslaan van de ondergrond.

Duidelijk, maar ik heb een bepaalde kleur in gedachten. Welke moet ik hebben om het gewenste effect te krijgen?


Hieronder vind je per kleur een korte uitleg over welke kleur voor welk effect zorgt. Aan de hand hiervan raden wij je aan te kiezen welke het beste aansluit op je wensen. Vergeet niet eerst te testen, want op elk stukje hout pakt de loogbeits uniek uit.

Zwart: Dit is de donkerste loogbeits die we hebben, zwart van kleur. Wil je dit gebruiken op grenen/vuren? Houd er dan rekening mee dat het op deze lichte houtsoorten wat blauwig uit kan pakken vanwege de lage hoeveelheid looizuren. Wil je dit effect adviseren we wasvernis walnoot.

Wit: Dit is te licht om toe te passen op grenen/vuurhout, het doet dan vrijwel niks. Op eiken en teakhout geeft het een whitewash effect.

Antraciet: Dit is een donkergrijze tint. Dit kan op grenen/vuurhout met een koele ondertoon uitpakken, dus wij raden aan dit dan te combineren met wasvernis. Op eiken en teakhout kan dit vrij donker uitpakken, daarom raden wij dit aan op een teststukje te verdunnen met water voor 10% of 20%, afhankelijk van uw wensen.

 

 

Verbrande eik: Deze donkere tint ligt tegen zwart aan, maar heeft een warme bruin/zwarte ondertoon. Vaak raden wij aan om dit af te werken met wasvernis Walnoot om het warme bruin nog extra aan te zetten.

Oude eik: Donkerbruin met een klein vleugje grijs. Op vuren/grenen pakt dit iets bleker uit dan op eiken en teakhout, daarom raden wij aan dit op vuren/grenen te combineren met een wasvernis.  Wil je liever een grijs effect raden wij wasvernis Steengrijs of Softtaupe aan. Wil je liever warme tonen benadrukken raden wij wasvernis Dikke Den of Walnoot aan.  

Kasteel eik: Warme bruintint. Op vuren/grenen pakt dit wederom iets bleker uit dan op eiken en teakhout.

 

 

Geloogde eik: Hele natuurlijke, warme eikentint. Verouderd bruin/grijs, maar in tegenstelling tot oude eik niet donker van kleur. Dit kan dus ook op een teststukje in twee lagen worden aangebracht voor een iets donkerder effect. Is vaak heel mooi in combinatie met wasvernis Walnoot.

Verweerde eik: De meest grijze tint die wij hebben. Dit kan vrij licht uitvallen, dus twee lagen is vaak noodzakelijk. Ook is het mogelijk dit te combineren met een grijze wasvernis om de nerf te accentueren (bijvoorbeeld wasvernis Steengrijs of Soft Taupe).

Baro: Deze loogbeits geeft een warme gelige gloed, waardoor de warme tinten van hout omhoog worden gehaald.

 

 

Verouderingsbeits: Zorgt voor een donker, grijs en verouderend effect en is het meest uniek. Op elk type hout pakt dit anders uit. Ook op vuren/grenen is het uitproberen hoe het verouderingsproces uitpakt. Je krijgt gegarandeerd een uniek resultaat.

 

 

Je weet nu welke kleur het beste bij jouw wensen aansluit! Maar hoe ga je nu verder aan de slag?

Loogbeits kan met een kwast worden aangebracht. Je dient het product goed te schudden voor gebruik. Ook is het mogelijk om ervoor te kiezen om de loogbeits tot 50% te verdunnen met water, hierdoor zal de kleur van de loogbeits lichter worden. Na 6 uur droogtijd zou je eventueel een tweede laag op kunnen zetten, de kleur zal hierdoor donkerder van kleur worden.

Het is ook mogelijk om onderling de loogbeitsen met elkaar te mengen. Je kunt de loogbeits afwerken met een sealer; Mat & Sterk om kringen te voorkomen, maar ook voor het behouden van de kleur. Zet deze sealer liever te dun op en in meerdere lagen, dan 1 dikke laag voor een beter resultaat. Na 30 dagen is de Mat&Sterk door gehard, dus pas de eerste 30 dagen even op met vochtige ondergronden!

Heb je nu ook zin om aan de slag te gaan met de loogbeits? Je kunt de loogbeits online bestellen. Uiteraard ben je ook van harte welkom in de showroom of het verfatelier op Vliet Noordzijde 71, waar wij je met plezier voorzien van advies op maat.

Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Deel je een foto met ons wanneer het gelukt is?

Tot ziens, by Esatto!